Компресорите за въздушно окачване, като всяка една част подложена на високо натоварване, външни атмосферни условия и динамични цикли на включване и изключване в даден момент имат нужда от профилактира или ремонт. Съществуват различни причини за дефектиране на компресорите за въздушно окачване. Като ще се опитаме да засегнем най-често срещаните от тях.

 

Износване на цилиндъра и сегмента

Безспорно един от най-често срещаните проблеми е износване на цилиндровата глава и сегмента. С течение на времето и работата на компресора се получават „надирания“ по повърхността на цилиндровата глава, което от своя страна води до спад на налягането, което прави компресора. Изправен компресор трябва да прави над 15 бара налягане.

wabco broken cylinder

Повреда в буталото

Макар и доста по-рядко се случва и механична повреда в буталото, каквато се вижда на снимката. В по-чести случаи се наблюдава шум от износен лагер на буталото, който след подмяна на лагера изчезва. Поради високите обороти и натоварване Ви съветваме да слагате качествен лагер.

wabco broken rod

Влага

Проблем би могла да създаде и натрупаната влага в системата. Поради тази причина всички компресори са оборудвани с дехидратор, чиято цел е да изсушава постъпващия въздух в системата. Но при „теч“ на въздух в системата или твърде чести донапомпвания компресора не може да изсуши достатъчно постъпващия въздух.

На снимката ясно си личи по-тъмния цвят на мокрия силика гел находящ се в контенер в дехидратора.

wet silica gel

Прах или абразивни частици

При компрометирани въздушни пътища на входящото трасе или при липса на въздушен филтър в цилиндровия блок навлизат мръсотия и абразивни частици от входящия въздух. Което от своя страна води до цялостно замърсяване на компресора и непоправими щети върху цилиндъра и сегмента. А понякога и до други части на компресора.

Повреда в електромотора

В рядки случаи се среща и износване на четките на електромотора или дефект в самия електромотор. Като спрямо нанесените щети се определя дали електромотора е ремонтопригоден.

wabco broken motor

„Теч“ на въздух във въздушната система

Поради спукани въздушни възглавници, изгнила връзка, компрометирана въздушна линия или друг проблем от подобно естество се случва така нареченото „лягане“ на автомобила, което от своя страна дава сигнал на компютъра и се задейства компресора за въздух. При твърде честите му вкючвания или включване за дълъг период от време, за който период се налага да се повдигне автомобила, компресора на въздушно окачване се износва значително по-бързо.

В нашата секция за Рециклиране може да видите цена за рециклиране на Вашия компресор. А в Каталога може да намерите части за Вашия компресор ако желаете да извършите сами процеса по рециклиране и ремонт.

Този сайт използва бисквитки за да предложи по-добро потребителско изживяване. Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.