За да се радваме дълго и безроблемно на една добра возия от автомобила ни е нужно всичко по въздушното окачване да е изправно. Компресора е агрегат, който се грижи автомобила да бъде повдигнат точно толкова колкото е необходимо, защото на повечето автомобили системата е динамична и спрямо пътните условия автомобила ни може да се повдигне автоматично при движение по неравен терене или сам или да понижи височината си при движение с висока скорост по автомагистрала. Като освен автоматичната височина автомобилите имат и бутон с който се повишава или понижава клиренса на автомобила.

 Когато има проблем със системата за въздушно окачване, като например:

  • спукана въздушна възглавница
  • дефектирал клапанен блок
  • повреден клапан на възглавница
  • компрометирана въздушна линия
  • въздушен филтър, който не е сменян регулярно

тогава се нарушава и стандартното поведение с което работи компресора.

При подобни проблеми се наблюдава доста по-често и за по-дълго време включване на комресора, което от своя страна води и до неговото износване и повреда.

За целта е нужно при установен проблем със спукана въздушна възглавница, тя да бъде подменена или рециклирана. Установяването на подобен проблем не винаги е особено лесно, но въздушните въглавници като една от най-натоварените части по окачването имат своя технологичен “живот”, съответно при определен пробег или години, “гумения” балон старее, образуват се микро пукнатини от където системата губи налягане.

Клапанния блок е друга част от системата която дефектира с годините, като поради оксидация на акуминия се натрупва оксид по уплътненията на соленоидните клапани, при което те не успяват да затворят достатъчно добре системата, на свой ред системата губи налягане в обратна посока и автомобила “ляга” изцяло.

Въздушните възглавници имат възвратен клапан, като в редки случаи клапана дефектира и възглавницата губи налягане през него.

С течение на годините и стареенето на материалите, атмосферните условия незменно оказват своето влияние върху гумените входящи въздушни линии. При над 10 годиншни автомобили се забелязват напуквания / сцепвания на гумата, като през посочените отвори навлизат абразивни частици, които повреждат компресора. Препоръчва се при всяка подмяна на въздушния филтър да се проверяват и гумените маркучи на вход/изход линията.

Въздушния филтър е част която се сменя веднъж годишно, като почти всички модели автомобили са оборудвани с подобен филтър. При ненавременната му смяна и стареенето на материалите във филтъра е възможно да бъдат пропускани абразивни частици към цилиндровия блок и дефектиране на компресора.

 

error: Content is protected !!
Този сайт използва бисквитки за да предложи по-добро потребителско изживяване. Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.