Както подсказва и от името му, компресора за въздушно окачване е неизменна част от всеки един автомобил разполагащ със система за въздушно окачване. Компресорите са високопроизводителни, бутални, предназначени да донапомпват въздушните възглавниции бързо и ефективно. Изключитено важно е компресора да е изправен, тъй като той осигурява налягането в системата.

„Пътят“ на въздуха преминава първоначално през въздушен филтър, след което постъпва в дехидратора, който от своя страна изсушава постъпващия въздух от атмосферата и преминава през разпределителен клапан до въздушните възглавници или резервоара за сгъстен въздух.

Компресорите се включват и изключват от реле, управлявано от електронно управляващия блок.

Като за защита от свръх налягане се грижи предпазен клапан.

Тъй като системите за въздушно окачване са динамични и спрямо пътните условия автомобила може да се повдига или снижава. Компресора е оборудван със соленоиден клапан, чиято роля е да изпуска по обратния път през компресора ненужния към определения момент възух.

temperature sensor G290 1

Термосензор G290

Някои от видовете компресори произвеждани от WABCO са оборудвани с термосензор, който е монтиран върху или в цилиндъра и при достигане на определена температура изключва компресора за да го предпази от прегряване.

Виж продукта

Други видове компресори произвеждани от WABCO или AMK работят до определено време, след което се изключват отново за да се предпазят от прегряване.

При изряден компресор, здрави въздушни възглавници и херметична система, компресора работи за кратко време, до 40 секунди.

При част от автомобилите има и резервоар за въздух, чиято цел е по-ефективното управление на налягането в системата, като чрез това инженерно решение се съкращава времето за работа на компресора. Обикновено в резревоара за въздух налягането е 3-5 бара над това във въздушните възглавници.

amk rod with pison rings

Бутало за компресор AMK

В компресорите прозивеждани от AMK биелата е монтирана на буталото, което от своя страна е с 2 сегмента, цилиндъра е значително по-голям, като буталото нагнетява въздух и в двете посоки. По този начин се съкращава времето за работа на компресора и се удължава неговия живот.

Виж продукта
error: Content is protected !!
Този сайт използва бисквитки за да предложи по-добро потребителско изживяване. Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.